KERSTBOMEN
Vorig jaar werden er volgens de Vereniging Nederlandse Kerstboomkwekers ongeveer 2,2 miljoen kerstbomen verkocht. Dat is aanzienlijk minder dan in coronajaren 2020 en 2021, toen er zo'n 3 miljoen kerstbomen werden verkocht en er soms zelfs meerdere exemplaren in huis stonden. Toch blijft de echte kerstboom elk jaar weer een populaire eyecatcher in huis maar oor welk soort moet je kiezen? En wil je wel een echte boom, of toch liever een kunstkerstboom? En hoe houd je hem dan het langste mooi?
Het kweken van een kerstboom is een jarenlang proces. Het zaadje groeit in 3 jaar eerst uit tot een klein boompje van 15 (nordmann) tot 25 cm (fijnspar), dat nog afgedekt moet worden, voordat ze verplant kunnen worden naar een open veld waar ze verder kunnen groeien. Daar duurt het nog tussen de 4 en 7 jaar, afhankelijk van de soort boom, voordat het een hoogte van 2 meter heeft bereikt. Kun je nagaan hoeveel jaar de kerstboom van de Koninklijke Familie nodig heeft gehad om te groeien. Zij hebben in 2020 een kerstboom bij Paleis Noordeinde laten plaatsen van maar liefst 13 meter hoog!
De keuze voor een echte kerstboom of een kunstkerstboom is een persoonlijke. Sommige mensen zijn allergisch voor een echte kerstboom en ook met huisdieren is het soms uitkijken met een echte kerstboom. Zo zijn de dennennaalden gevaarlijk voor huisdieren en kunnen ze ziek worden van het water waar de kerstboom in staat.
Als je voor een echte kerstboom gaat, is deze vanf december bij elk tuincentrum te verkrijgen. Hier zijn trouwens ook vele modellen kunstkerstbomen te verkrijgen. Deze zijn er in elke maat, tegenwoordig ook al kant en klaar met verlichting erin. Het nadeel van een kunstkerstboom is dat deze ruimte inneemt bij het opbergen en vaak veel duurder is, maar daarentegen gaan ze jaren mee, vallen de naalden niet uit en zijn ze niet brandgevaarlijk, omdat ze ingespoten zijn met een brandvertragende stof.
Maar een kerstboom kun je natuurlijk ook bij een lokaal bedrijf of vers van het land bij de boer halen. Hoe verser de boom, hoe langer hij mooi blijft. En met kluit, blijft hij nog langer mooi. Vaak kun je kiezen uit drie populaire soorten bomen:
Nordmann
Dankt zijn naam aan zijn ontdekker de Finse bioloog Alexander von Nordmann. Deze boom heeft wel 10 jaar nodig om een hoogte van 2 jaar te bereiken. De Nordmann is een volle boom met donkergroene, glanzende naalden, die niet prikken en uitvallen.
Fijnspar
De fijnspar is een traditionele kerstboom die ongeveer 7 jaar nodig heeft om een hoogte van 2 meter te bereiken. Hij staat bekend om zijn heerlijke dennengeur. Hij lijkt met zijn brede, open takken op een piramide, maar laat zijn enigszins prikkende naalden wel sneller vallen.
Blauwspar
Zoals zijn naam al doet vermoeden heeft de blauwspar een prachtige blauwgrijze gloed. Ook deze boom heeft wel wat weg van een piramide, maar heeft verder uiteen liggende takken die op een etage lijken. De naalden van deze geurende boom zijn hard en stekelig, maar vallen nauwelijks uit. Doordat deze boom van nature langzaam groeit, is de boom goed gevuld en heeft hij stevige takken. Handig dus voor zwaardere ornamenten.
Voor wie nu niet meer de deur uit wil of kan, zijn er ook bedrijven die de kerstboom aan huis leveren.
En eenmaal thuis wil je de kerstboom natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Zaag daarom 3 tot 5 cm van de onderkant af en zet de boom in het water. Laat de boom even een dag acclimatiseren in de schuur of garage. Zo is de overgang van de kou buiten naar de warmte binnen geleidelijker en went de boom aan het temperatuurverschil. Deze eerste dag drinkt de kerstboom makkelijk één tot anderhalve liter water. Na 24 uur mag de boom naar binnen en opgetuigd worden. Zet de boom in een ruime pot en geef hem voldoende water. Plaats hem niet te dicht bij de verwarming en ook niet op de tocht om zo lang mogelijk plezier te hebben van een mooie, volle boom.
Na oud en nieuw of op driekoningen wordt de kerstboom traditiegetrouw weer weggehaald. Bij sommige gemeentes kan de boom worden ingeleverd en sommige bomen, met kluit, kunnen in de tuin worden geplant. Let hierbij op dat de fijnspar veel ruimte nodig heeft. De blauwspar is erg geschikt om in de tuin geplant te worden, maar kan wel 15 tot 20 meter hoog worden.
Maak jouw eigen website met JouwWeb